Zielony, egzotyczny owoc pochodzący z Meksyku jest prawdziwym skarbem, gromadzącym wiele substancji odżywczych i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Awokado – bo o nim mowa – już w czasach Azteków stanowiło jeden z głównych elementów diety. Może warto zaufać tej cywilizacji i wprowadzić awokado także do swojej diety?

Korzyści płynące z jedzenia awokado

Podczas kompletowania żywnościowej bomby witaminowej, stojąc w sklepie przy półce z owocami, na pewno nie raz zastanawiałeś się czy awokado jest zdrowe. Otóż, spożywając ten owoc, możemy m.in. obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto, dzięki zawartości potasu, reguluje ono ciśnienie i korzystnie wpływa na pracę serca. Szukając w nim witamin, znajdziemy przede wszystkim te z grupy B oraz A, C i E. Regularne spożywanie awokado zwiększa odporność organizmu, a także spowalnia starzenie się. Polecane jest również kobietom w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego. Dużym uznaniem cieszy się także przy terapii nowotworowej i cukrzycowej: wzmacnia i pomaga regenerować organizm.

Jak wprowadzić ten owoc do swojej diety?

Sposobów na użycie w kuchni awokado jest naprawdę dużo. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek lub w paście z guacamole. Awokado stosowane jest również jako dodatek do tortilli, mięs, zapiekanek. Zastosowanie tego owocu, jest bardzo szerokie. Znaczna część osób lubi także jeść je samo.

Skąd mam wiedzieć, że to awokado będzie dobre?

Zamierzając kupić ten owoc, często mamy problem z określeniem jego świeżości. Jak rozpoznać to właściwe? Dojrzałe awokado powinno mieć ciemniejszą skórkę, ale nie powinno mieć ciemnych plamek, gdyż to będzie wskazywało na to, że nie nadaje się już do zjedzenia. Owoc nie powinien posiadać także trwałych odkształceń. W momencie, kiedy chcesz je skonsumować zaraz po zakupie, powinieneś wybrać miększe, a kiedy chcesz je odłożyć na kilka dni, twardsze.

Komponując własną dietę, nie zapominajmy o tym skarbie zza oceanu. Należy jednak uważać, gdyż awokado poza swoimi bogatymi właściwościami jest także owocem bardzo kalorycznym. 100 g awokado to zastrzyk 160 kcal, dlatego na zjadane jego ilości powinny zwrócić uwagę osoby pragnące dbać o linię i odchudzające się.